Als EEUU l'economia està funcionant perfectament en aquests moments, escolta el següent àudio i comenta gràcies a qui o què hi ha aquests bons resultats. (dimarts 28/11/2017)
Font: Versió RAC1
dijous, 30 de novembre del 2017
La moneda virtual bitcoin s'enfila als 11.000 dòlars muntada en una bombolla
És el seu rècord històric i el valor s'ha multiplicat per 15 en un any
Si algú es va atrevir a invertir mil euros en bitcoins fa un any, ara és posseïdor d'uns 15.000 euros. La moneda virtual està experimentant una bombolla i si fa un any es pagava a 730 dòlars aquest dimecres ha superat els 11.000. Significa un augment aproximat del 1.500%. El bitcoin està instal·lat en una bombolla i és difícil dir si se seguirà enfilant o si esclatarà.
El bitcoin és una moneda virtual que es va donar a conèixer el 2009, en plena crisi financera. No està reconeguda ni supervisada per cap banc central i per això se l'associa al blanqueig de diners, la compra d'armes i els ciberatacs. Però els experts del sector ho veuen com una moneda solvent i eficient, si bé assenyalen que no està pensada per al gran públic. Per comprar bitcoins cal una identitat digital, un "wallet" -una mena de moneder virtual on dipositar-los- i la protecció amb contrasenyes que no es poden perdre o oblidar, perquè aleshores no hi ha manera de recuperar-les.
Aquest dimecres al matí un bitcoin valia 10.000 dòlars, però a la tarda ja havia superat els 11.000. El seu valor s'ha duplicat en l'últim mes i l'augment ha estat espectacular en un sol cap de setmana, entre el Black Friday i el CiberMonday. Per alguns, això respon al fet que s'han fet moltes compres a internet amb bitcoins. Per d'altres, es tracta simplement d'especulació en veure com el seu valor es multiplica tan de pressa. Una multiplicació que pot continuar o que, amb la mateixa celeritat, pot baixar.
Empreses tecnològiques que hi guanyen
Però la pujada del bitcoin no només beneficia els que n'han comprat. Segons informava l'empresa de notícies financeres Bloomberg, també hi estan guanyant molts diners -aquests no virtuals- empreses tecnològiques asiàtiques. El bitcoin no està supervisat per cap banc central, però sí que fa necessària la feina de molts informàtics que fan càlculs molt complicats per al seguiment de la moneda i per verificar-ne les transaccions. Són els anomenats "miners".
Així, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., empresa especialitzada en disseny de xips i en targes gràfiques, està rebent molta demanda provinent dels especialistes que controlen els llibres de comptabilitat del bitcoin. Per controlar-los, necessiten xips molt ràpids.
Fins i tot hi ha empreses com Bitmain que dissenyen xips i circuits integrats específics per al seguiment del bitcoin.
I encara ofereix més oportunitats l'existència d'altres monedes virtuals. Hi ha un programari especialitzat per als bitcoins, anomenat ASIC. Però la segona moneda virtual més valuosa, ethereum, es va dissenyar perquè fos incompatible amb aquest programa. Per això, alguns fabricants de targetes gràfiques hi ha han vist un bon negoci, sobretot tenint en compte que un ethereum valia fa un any 8 dòlars i aquest dimecres val 470 dòlars -s'ha multiplicat gairebé per 60, amb un increment, per tant, del 6.000%. De fet, Bitman ha produït també programari per ethereum i per una altra moneda alternativa: el dash, que fa un any valia 9 dòlars i aquest dimecres es situava en els 626 -un augment del 7.000%.
No se sap com evolucionaran la bombolla del bitcoin ni la de l'ethereum, però a part d'especular, dissenyar xips més potents i targes gràfiques específiques, pot ser una bona inversió.
Font: TV3, Telenotícies
Etiquetes de comentaris:
bitcoins,
bombolla,
mitjans de pagament,
MPI
dimarts, 28 de novembre del 2017
Black friday i "el dia del solter"
Escolta el següent àudio
sobre aquest dia creat comercialment i comenta el que penses respecte al que
ens explica l'economista Xavier Sala i Martin. (àudio versió RAC1 14/11/2017 secció economia)
Font: Versió RAC1
Etiquetes de comentaris:
marketing,
Pla de màrqueting,
pm
Subscriure's a:
Missatges (Atom)