Llegiu aquestes notícies de dos diaris que analitzen el turisme a Catalunya després d'aquest període d'incertesa i comenta com els dos diaris veuen les dades obtingudes.
Elnacional.cat
Catalunya continua liderant l'arribada de turistes a l'Estat, malgrat caure un 4,7% a l'octubre.
Elpais.com
La llegada de turistas cae un 4,7% en Cataluña tras el 1-O.
Des del meu punt de vista cada diari es decanta pel que te més aprop. El Nacional amb Catalunya i ElPais amb Espanya. Crec que tots dos manipulen de certa manera les dades per a que els seus lectors estiguin contents amb el que llegeixen, pero en el moment de contrastar et dones compte de que cap dels dos diaris diu la veritat al 100%. Si la vols saber la realitat has de contrastar diferents fonts i a ser possible que cadascuna d'elles vagi dirigida a un sector en concret, per poder veure les diferencies i en el moment de recapitular l'informació agafar una mica de cadascun.
ResponEliminaN'hi ha una gran diferencia entre els dos articles, ja que tot i estar enfocats en unes mateixes dades que aporta l'INE, el diari català el Nacional ens explica que tot i la caiguda del 4,7% de turistes segueix sent lider al territori. Després tenim el diari El País, aquest només s'enfoca en la gran pèrdua que ha patit Catalunya, sense donar importància a què sigui lider en turisme o no. També podem observar a les dues notícies que l'INE fa un gran treball de recerca i estadística de dades, que ha permès a tots dos diaris poder redactar una notícia tot i fer una interpretació d'aquestes dades, segons el seu criteri i ideal polític cadascú ha decidit interpretar les dades d'una manera o un altre, i realment són molt diferents l'un i l'altre. També podem observar que al periòdic català es diu que els turistes que més arriben a Catalunya són els Francesos, en canvi pel diari Espanyol diu que són els Anglesos. Per tant nosaltres haurem d'arrivar a una conclusió, ja que encara que les dades siguin semblants o gairebé semblants, la redacció i la interpretació d'aquestes està enfocada molt diferent segons un diari o un altre.
ResponEliminaEn la meva opinió tots els mitjans de comunicació manipulen certa informació segons el seu interès i el seu públic, per una banda el nacional (diari de Catalunya), no dirà res perjudicial respecte a Catalunya i les seves dades. Per altra banda el diari El País (diari d'Espanya) no dirà cap comentari a favor de Catalunya, només dirà aspectes i dades negatives, i a part aquest diari segur que l'escriuen persones influenciades per el PP, per a variar. La conclusió es que no et pots creure res del que pots veure per a la tele o escoltis per a la radio o llegeixis a un diari, al cap i a la fi, tots menteixen.
ResponEliminaPau C.G.
ResponEliminaVeient aquestes dos noticies podem concloure que tot i tenir els mateixos resultats, els diaris han fet un analizi força diferent l'un de l'altre. Podem veure com el Nacional treu unes conclusions de que tot i que el turisme a Catalunya a caigut un 4'7% respecte l'1 d'octubre, Catalunya continua liderant el turisme a Espanya, i és així la favorita del turisme estranger. Per altra banda, el País no fa menció del lideratge del turisme a Catalunya respecte a Espanya, i carrega amb força el desafiament independentista sobre aquesta caiguda. I reforçent aquet argument amb l'augment de la resta de comunitats autònomes. Amb conclusió, cadascú fa l'analizi amb els mateixos resultats, però segons la seva ideològia el seu analizi és força diferent.
Mientras que La prensa El País le echa la culpa a la caída del turismo de Cataluña debido al referéndum del 1 de octubre. La otra parte en cambio no hace referencia alguna sobre el referéndum salvo al final criticando que la prensa española acusa las acciones del gobierno que han provocado una caida del turismo. Sin mas añaden que Cataluña sigue siendo el destino preferido de los turistas en visitar España.
ResponEliminaLa ocultación de información o la manipulación de la misma, es una practica habitual, por no mencionar las intervenciones del gobierno ya sea el gobierno nacional o de las comunidades autónomas. Debido a ello siempre es aconsejable cruzar datos con diferentes fuentes de información. Ya sean diferentes periódicos o radios, incluso es recomendable la prensa extranjera para consultar hechos o datos sobre un tema en concreto.
Aquestes dos noticies parlen presisament del mateix, però s'interpreten de diferent manera.
ResponEliminaPer una banda, el diari Nacional té una prespectiva critica sobre Catalunya, on afirma que degut als diferents esdeveniments ocorreguts aquests passats mesos han provocat un declivi respecte els darrers anys, pel que fa als turistes que visiten Catalunya. Però fica entusiasme en el sentit de que tot i haber tingut aquesta "petita crisis del sector turístic" a tirat endavan i continua sent un punt fort de turisme.
Per l'altra banda, el diari "El Pais", la seva crítica cap a Catalunya respecte al turisme es completament més negativa on pareix que no trobi solució, és a dir, per molt que hagin passat aquest petit declivi li fica arguments on pareix que aquest declivi es superior al que és. Aquest dona punts forts a la resta d'Espanya, fican't exemples d'altres ciutats d'aquest Estat on creixen les xifres, deixant a Catalunya amb xifres més negatives.
En definitiva, cada un d'aquests diaris té punts de vista, ideologies i pensaments completament diferents.
Desprès d'haver llegit les dues notícies crec que els dos diaris están venent una informació contradictória, és a dir, cadascú busca resaltar les coses positives del seu interés i amagar les negatives.
ResponEliminaAquestes dues notícies són un bon reflexe de la manipulació de la informació que existeix en una situació política inestable on cada grup de persones amb opinions oposades intenta atraure la majoria de lectors cap als seus pensaments.
Según la noticia de la Nacional.cat, el turismo ha bajado un 4,7%, aunque según esta noticia, Catalunya sigue siendo el líder de visitantes en el país, en cambio la noticia de El País, ha bajado el ritmo de visitantes de turístas con un 4,7% por culpa del independentismo en Catalunya. En esta noticia apunta que Valencia y Madrid ha subido un 6,6% y un 7,2% el turismo.
ResponElimina- En primer lugar se observa que en el diario catalan El Nacional lo que haces es comparar a Catalunya respecto a las otras comunidades autonomas y tomarse como algo positivo el hecho de que haya caido un 4,7%, argumentando que pese a esa caida sigue liderando el ranking de la comunidad quemas turistas recibe apoyandose en una comparación anual desde Enero a octubre.
ResponElimina- En cambio el diario El Pais lo que haces es argumentar que la caida es muy grave porque segun la estadistica que muestra, que es una grafica de todas las millones de personas que visitan España en global y a Cataluña al año, muestra como que la caida de cataluña afecta a todas las demas comunidades haciendo un efecto cadena que provoca la caida de todo el país.
- Otro dato a resaltar es que falta restarle los datos de cataluña al total de españa porque incluye tambien los datos de Catluña.
Según las noticias analizadas, se puede ver que en los distintos periódicos tratan la noticia desde un punto de vista poco objetivo. En primer lugar, el título de la noticia es muy diferente en los dos periódicos, en uno dice que en Cataluña el turismo cae un 4,7% el turismo después del 1-0 y en el otro dice que a pesar de que ha caído un 4,7% sigue siendo líder en recibir turistas.
ResponEliminaEn segundo lugar, creo que cada periódico trata la noticia de una manera muy contradictoria a la otra, siendo por lo tanto una manipulación de la información que recibimos los ciudadanos. Es por eso que creo que los medios de comunicación deberían de dar datos reales o la noticia en sí, sin dar su punto de vista porque esto es lo que influirá en el lector y lo que hará que cree su opinión.
En conclusión creo que los ciudadanos deberían de leer la misma noticia en varios medios de comunicación para contrastar la información y que cada persona pueda crear su propia opinión sin que ningún medio de información influya en tus opiniones.
Comparando las dos noticias y viendo el posicionamiento tan claro que tienen cada uno de los periódicos mi valoración sobre este tema es que si que ha habido una bajada del turismo respecto trimestres o años pasados debido a la incertidumbre de la situación política que engloba a Cataluña y España. Es cierto que Barcelona a perdido en numero de turistas ya sean europeos o internacionales pero creo que tampoco tiene que ser una situación dramática.
ResponEliminaYa avisaron los especialistas que se vería perjudicado económicamente en este sector y aunque la caída haya sido de un 4,7 % eso es mucho dinero perdido para las arcas publicas de Cataluña.
Pienso que Cataluña volverá a ser un destino prioritario para millones de turistas, ya que reúne todas las características para ser un destino apasionante, hablando culturalmente , en ocio o por su diversidad de gente.
Con esta ligera bajada del turismo es muy fácil comparar a Cataluña con otras comunidades autónomas que se hayan beneficiado de este problema pero me reitero a mis palabras anteriores , creo que es un echo puntual por culpa de la irresponsabilidad de nuestros gobernantes.
Confió en que Cataluña vuelva a ser un destino turístico ya que es un ingreso muy importante para nuestra comunidad.
El diari Elnacional.cat valora de manera positiva les dades obtingudes sobre el turisme en Catalunya. ja que segons el seu article, es comenta que malgrat que el percentatge de visitants estrangers va caure un 4'7%, Catalunya segueix sent la primera comunitat que rep més turistes de l'Estat Espanyol. el diari ELPAÍS, en canvi, veu el resultat de les estadístiques amb una visió bastant pessimista. el seu article comenta que aquesta disminució del numero de visitants a Catalunya es la més alta desde l'any 2011 i ho atribueix al conflicte d’independència. . Per l'altra part, els allotjaments en hotels segons el diari ElNacional ha augmentat un 0,4% respecte a al'any 2016, mentre que segons elPaís aquest ha baixat un 8,3%, contrastació de dades molt elevada. Finalment, ElNacional assegura que Catalunya es el territori que més creixement ha experimentat desde l'any anterior, mentre que segons el País la comunitat Valenciana i Madrid han superat a la comunitat catalana. En conclusió, entre els dos diaris es veu una clara i forta contraposició respecte a la informació publicada, així com de la valoració d’estadístiques.
ResponEliminaLeyendo las dos diarios se ve claramente como el diario de "El País" se decanta por España y que los últimos meses han sido menos positivos que el año pasado por todo lo que estamos viviendo, lo pintan de una manera negativa, aunque vemos claramente que en turismo hemos bajado la media ya sea por la crisis o por el estado en que nos encontramos. En cambio vemos como " El Nacional. cat" se decanta muy claramente a favor de Cataluña diciendo que tan solo hemos bajado un 1.4% diciendo así, que somos lideres en España del turismo.
ResponEliminaEn resumen, cada diario tiene la misma información pero escrita y vista por dos puntos totalmente distintos.
En primer lloc s'ha de dir que els dos diaris tenen exactament la mateixa informació, simplement la donen de manera diferent ja que la seva ideologia no es la mateixa.
ResponEliminaEl diari Elnacional.cat ens explica que tot i que Catalunya ha perdut visitants estrangers al mes d'Octubre, segueix en primera posició de totes les comunitats autònomes que reben visitants estrangers, i també ens diu que te mèrit que continuïn venint tants estrangers a visitar Catalunya després de l' atemptat de Barcelona, i de tota la repressió policial que hi ha hagut.
Finalment, el diari ELPAÍS, atribueix la pèrdua de turistes a Catalunya al procés independentista que hi ha hagut.
Podem veure clarament com les dos noticies estan explicades amb relació de les ideologies que te cada diari, ELPAÍS es veu clarament que esta en contra del procés Independentista, i el diari ELNACIONAL.cat esta a favor d'aquest procés.
Trobo que tots dos diaris tenen i parlen de les mateixes dades però de manera molt diferent.
ResponEliminaD'una banda ''El Pais'', comenta les dades d'una manera negativa, explicant que el turisme a Catalunya realment a caigut un 4,7% respecte a l'any passat. Aquest diari constantment diu que el procés d’independència a tingut dolentes conseqüències respecte al turisme català.
Per una altre banda esta ''El nacional.cat'' que tot i que te les mateixes dades que ''El País'', aquest intenta veure constantment la part positiva de la qüestió. Per exemple compara el turisme de Catalunya respecte la resta de l'Estat Espanyol, on diu que continua sent el que atreu a mes turistes, tot i que si que es veritat que ha baixar un 4,7% respecte l'altre any.
En conclusió, totes dues noticies parlen del mateix, i compten amb les mateixes dades. Però cadascú ho explica des del seu punt de vista, intentant transmetre al lector coses diferents, arribant a la conclusió de que depenent del diari que llegeixis et quedaràs amb una idea o amb una altre.
Els dos articles, encara que parlen del descens del turisme a Catalunya en un 4,7%, ho fan des de prespectives diferents, per una part el Pais, encara que admet que Catalunya segueix sent la principal receptora da turistes, recalca aquest 4,7% menys, i nombre altres comunitats autonomes de Espanya com augmenten un X%, volen donar ai´xi la idea de que Catalunya ha perdut. Per altra banda tenim Elnacional.cat, que davant de aquest descens del 4,7% diuen que encara així el turisme a Catalunya es positiu ja que segueix sent la comunitat autonoma mes vistada de Espanya respecte les demes, i que aquest descens que ha patit aquest mes d'octubre, es recuperara en el futur, ja que Catalunya segueix sent la preferida del turisme extrager, segui.nt així amb el seu lideratge davant les demes comunitats autonomes.
ResponEliminaDespués del análisis de las dos noticias, he observado que en el primer diario que he leído la noticia El País constatan los datos obtenidos en la portada de manera negativa, pero si uno va leyendo más abajo podemos observar que te indican todos los datos detallados, así diciendo que Catalaunya es la región que más tiene turistas en España y que pese a este descrecimiento en el mes de Octubre , es la comarca que más a tenido turistas con el 20.5% y que se espera más turistas para este puente. Seguidamante en el diario Elnacional de Catalanuya valora de manera positiva los datos desde la portada, hay menos análisis comparativos que en el País y también hay una pequeña crítica a la prensa Española, sin tener en cuenta que los dos dicen exactamente lo mismo ( simplemente hay que leer y analizar). También otro dato a destacar es que solo el Elnacional ha tenido en cuenta los atentados que creo a mi parecer es la razón máxima de la caída de este es de Octubre ya que es lo que más asusta a los extranjeros.
ResponEliminaDesde mi punto de vista tanto el diario el país como el diario Elnacional manipulan los datos según sus intereses.El diario el país destaca que Cataluña ha caído un 4,7% en octubre y no le dan tanta importancia que Cataluña sigue la primera comunidad autonómica que más turistas llegaron, con un 20,5% del total.
ResponEliminaPor otro lado el diario nacional.cat destaca que que Cataluña sigue la primera comunidad autonómica que más turistas recibió y deja de esconder que se redujeron un 4,7% respecto al año pasado.
La meva opinió es que partint d'unes mateixes dades es veu como cada diari l'utilitzat més cap al seu canto. Realment hauria d' existir una única interpretació de forma general, ja que les dades que afecten a una comunitat Autònoma també ho farà a la resta del conjunt de Comunitat. D'aquesta forma deixar enrerra les opinions i tendències polítiques de cadascun del diaris que publiquen aquestes noticies.
ResponEliminaArribant així ha deixar de banda "el tira y afloja", " el tu más" de dades que són les que són.
I per últim els lectors d'aquests diaris puguin trobar una informació neutral i no pas una manipulació de les noticies tant per una banda com per l'alta.
Laia
Esta molt clar que a causa de la "crisis" de l'independéncia que ha patit Catalunya aquest mes d'octubre, el turisme europeu s'ha repensat el seu destí turístic. Només cal veure com han baixat en casi 2 punts de percentatge el numero de visitants que ha rebut aquest any catalunya. Que vol dir aixó, que Catalunya esta en crisis económica, turística i social? doncs no, aixó ens ho fan veure els que registren les dades i que no estan contents amb els moviments polítics i socials que estan ocurrint aquest dies a catalunya. Vol dir que en comptes de vindre el 21.9% del turisme total d'espanya a catalunya ha vingut el 20.5%, nomes ha baixar en casi 2 punts el turieme. Tenen raó quan diuen que el turismea la resta de comunitats autonomes ha pujat, quan el seus nnumeros eren tan baixos, nomes cal que ens parem a pensar que quan tenim poc turisme, es mes facil que l'any que ve en tinguem mes que menys, es probablilitat. No es un sintoma d'alarma quan encara i perdent aquests 2 punts de turisme, segueix sent la primera comunitat autonoma de espanya per devant de les illes balears i canaries amb una difrencia de 2 i 3 punts respectivament i amb un 20% del turisme total. no hi ha cap mena de alarma, no problema, al 2011 catalunya va patir una caiguda molt mes forta i va ser, casualment, per la crisi al pais, quina casualitat... en definitiva, tot depen del punt de vista, si que es veritat que madrid o valencia ha pujat en nombre de turistes, pero mirem en profunditat i veurem que catalunya encara es la gran potencia d'espanya en turisme i hosteleria i que falta molt perque aquestes comunitats que diuen creixer ens agafin, siguem clars i veridics.
ResponEliminaEn les dues noticies s'analitzen les mateixes dades de l INE amb punts de vista diferent. Cal tenir en compte que el "País" analitza les dades del mes d'octubre de forma negativa, comparant les dades del mes d’octubre amb dades d’altres mesos o anys més fortes. Aquests fan referència a la situació política del 1 d’octubre com a culpable de la caiguda del turisme. En canvi, la comparació que realitza el “Nació Digital”, punt de vista catalanista , destaca que la caiguda del 4,7% no es tan significativa ja que del gener del 2017 a l’octubre ha crescut el turisme respecte el 2016.
ResponEliminaPenso que abans de llegir i creure’t les notícies, és important analitzar-les i interpretar les dades.
Després de llegir ambdues noticies, en les quals hi havia exactamente les mateixes xifres, veiem que cada diari intenta donar-li un significat diferent reforçant els pros i contras de cada situació.
ResponEliminaEn el Diari EL PAIS veiem que fa referència bàsicament a la baixada del 4,7% del turisme a Catalunya després de celebrar-se el referèndum el passat 1 d'Octubre. També té en compte les demés dades respecte a Espanya i altres comunitats però destacant la baixada de la Catalana per sobre de totes.
En canvi, en elNacional.cat que també té en compte la baixada del 4'7% del turisme a Catalunya respecte a l'any anterior. En aquest s'hi dóna més ènfasi en que Catalunya segueix liderant en xifres l'arribada de turisme a Espanya.
Mentre que al primer diari només s'esmenta el referèndum, en el Diari Nacional també s'hi esmenten; els atemptats del 17-A, la continua presència de la Guardia Civil pels pobles i ciutats catalanes la repressió policial viscuda i l'empresonament dels vuit consellers i els Jordis.